Arianka úšpěšně složila v 11.měsících Podzimní zkoušky!!!

27.09.2016 00:00

Po 1,5 měsíci tvrdého trénování jsme se vydaly 24.9. na Podzimní zkoušky retrieverů a loveckých slídičů v Karlových Varech v Mezirolí. Byly to mé první vyšší lovecké zkoušky a tak první taková veliká zkušenost. Celkem nás vítalo 5 rozhodčích, vč.  vrchního rozhodčího.

První disciplína byla - slídění + nos + chování po výstřelu. Arianka krásně pracovala, otáčela se na mě a dobře reagovala na mé povely, při střelbě se zastavila, dívala se zda někde padá zvěř a v tom jí zase navádim na druhou stranu pole slídit, známky jsou výborné a to 3 za slídění, nos za 4 a 4 za chování po výstřelu! Začínám nám trochu více věřit a před další disciplínou našeptávám Ariance co má dělat :-).

Další disciplína byla - dohledávka a přinášení pernaté zvěře. Pes ani vůdce nevidí dopad zvěře, nastupuji na disciplínu...dávám povel rozhodčímu, že jsme připravený a dávám povel Ariance. Arianka nasává ve vysoké trávě, jde přímo, nachází zvěř, stojí, zvedne hlavu a dívá se na mě. Tady dávám první povel píšťalkou, Arianka uchopí zvěř a pomalým krokem jde ke mně. Já začínám být nervózní, a proto když vyleze se zvěří z vysoké trávy předemnou, na nic nečekám a skočím k ní, abych zvěř převzala, samozřejmě to nestíhám a zvěř padá na zem. Známka za 2. Od rozhodčího jsem si vyslechla, že 50% jsem pokazila já psovi, což měl pravdu...

Následuje disciplína - vlečka se srstnatou zvěří. Když nastoupíme na nástřel, vysílám Arianku na stopu a vyčkávám. Arinka šla krásně po stopě, po 200 kroků nachází zvěř, bere králíka a nejkratší cestou jde ke mně. Při předání mi vyklouzne králík z ruky!!! Opět jsem slyšela od rozhodčích co jsem psovi pokazila a dostáváme známku 3!

Pak nám zbývají poslední dvě disciplíny a to - přinášení kachny z hluboké vody (+ střelba) a vodění psa.

Huráááá!!! Dokončily jsme úspěšně zkoušky!!! Mám ohromnou radost a jsem na tu mou malou holčičku moc pyšná! Arianka se tak stává lovecky upotřebitelnou fenou!!!

Vím kde máme zapracovat a kde se mám zlepšit i já. Věřím, že se nám povedou příště zkoušky na větší počet bodů. Ušly jsme s Ariankou veliký kus cesty. Na to, že je Ariance 11. měsíců...je to moje šikovná holčička!